Skip to content

Maryline Lapaire

Ik ben sportpsycholoog, prestatiepsycholoog en eigenaar van Lapaire Sport & Performance Psychology in Enschede.

WhatsApp Image 2020-10-28 at 10.21.04

Ervaring

Tot mijn twintigste heb ik op hoog niveau gedanst. Op de middelbare school volgde ik de Vooropleiding Dans in Enschede. Na het eindexamen ging ik naar de dansacademie in Tilburg. In het tweede jaar stopte ik met mijn danscarrière omdat ik het plezier volledig was kwijtgeraakt. Dans wordt gezien als podiumkunst, maar het is ook topsport. Door deze ervaring kan ik me makkelijker verplaatsen in de topsporters met wie ik nu werk, ook als zij een andere sport beoefenen.

Ik startte vervolgens met de studie psychologie en haalde mijn bachelordiploma klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht.

In 2018 haalde ik mijn masterdiploma sport- en prestatiepsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hiermee vielen de twee werelden (topsport en psychologie) samen en dat heeft me niet meer losgelaten.

Tijdens mijn master liep ik stage bij FC Twente Voetbalacademie, waar ik onderzoek deed naar de rol van gastouders in het leven van een jeugdvoetballer. Na mijn studie ben ik blijven werken voor de voetbalclub. Sinds 1 juli 2022 werk ik als Coördinator Topsportbegeleiding voor de FC Twente / Heracles Academie.

Lapaire Sport & Performance Psychology

Eind 2018 besloot ik voor mezelf te beginnen en richtte ik Lapaire Sport & Performance Psychology op. Sindsdien begeleid ik topsporters en talentvolle jeugdsporters tijdens teamsessies en 1:1-sessies.

Niet alleen (top)sporters doen er goed aan om aandacht te besteden aan de mentale kant van hun leven en hun prestaties. Voor high-performers in andere vakgebieden spelen dezelfde elementen mee als het gaat om het leveren van optimale prestaties, ook al verschilt de context. Denk bijvoorbeeld aan dansers, PhD-kandidaten, muzikanten, DJ’s, acteurs, managers, docenten, artsen, iedereen die onder hoge druk werkt.

Indien mogelijk, werk ik graag samen met ouders, coaches en trainers. Hoe beter de betrokkenen op de hoogte zijn van de ontwikkeling en daarin kunnen ondersteunen, hoe beter.

 

Bewezen effectief

Ik maak in mijn werk gebruik van bewezen effectieve methoden. Ik luister naar wat jij nodig hebt, help je op weg naar meer zelfinzicht, stimuleer jou om stappen te zetten en ondersteun je daarbij door praktische aanwijzingen te geven.

Beroepsverenigingen

Maryline Lapaire is lid van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

NIP-logo