SPORT- EN PRESTATIEPSYCHOLOGIE
Iets voor jou?

Hoe zorg jij ervoor dat je het best presteert op de momenten dat het er écht om gaat?

Om topprestaties te kunnen leveren moet een sporter op vier gebieden het meeste uit zichzelf weten te halen: fysiek, technisch, tactisch (in de podiumkunsten: artistiek) en mentaal. Dit laatste gebied wordt in de topsport nog te vaak vergeten.

Mede hierdoor lijkt het een “mysterie” wanneer er slechter wordt gepresteerd in wedstrijden dan in trainingen. Lijken trainingsdagen door “onverklaarbare redenen” niet lekker te lopen. Lijkt het een “gebrek aan geluk” als je prestatieniveau er niet uitkomt op beslissende momenten.

Een sport- en prestatiepsycholoog kan je juist met dit soort “ongrijpbare” zaken helpen.

Vandaag de dag is een psycholoog al lang niet meer alleen iemand waar je naartoe gaat wanneer je slecht in je vel zit. Een psycholoog is opgeleid om het gedrag, de gedachten en de emoties van mensen te begrijpen, ook van gezonde mensen. Sport- en prestatiepsychologen zijn gespecialiseerd in mensen die het maximale rendement uit zichzelf willen halen, en werken dus met mensen die méér willen.

Mensen die talent hebben, én zich maximaal willen ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld topsporters, dansers of musici, maar geldt ook voor mensen die op andere gebieden onder druk moeten presteren.

Mentale vaardigheden zijn een onmisbaar onderdeel van het behalen van je hoogst mogelijke niveau. Door sport- en prestatiepsychologische begeleiding krijg je meer inzicht in je prestatiegedrag en je mentale vaardigheden. Je krijgt meer zicht op wat er al goed gaat en waar je verbeterpunten liggen, en je leert deze aan te pakken. Hiervoor geldt hetzelfde als werken aan je techniek: oefening baart kunst.

Onder druk optimaal presteren door inzicht in je gedrag

Een sport- en prestatiepsycholoog leert je om juist die dingen te doen die je brengen tot een optimale prestatie. En dat is in de meeste gevallen niets anders dan iets veranderen in je gedrag, of in hoe je over iets denkt.

Voorbeelden in de sport

  • Topsporters hebben vaak een perfectionistisch karakter. Zolang je dit op de juiste manier gebruikt, kan het je helpen in je discipline en het streven naar de optimale prestaties. Helaas gaat perfectionisme ook vaak genoeg gepaard met faalangst, en dan werkt het tegen je. Met een sport- en prestatiepsycholoog ga je in dat geval werken aan het sturen van je gedachten. Faalangstige gedachten leer je dan om te zetten in helpende gedachten.

Voorbeelden zakelijke begeleiding

  • In de huidige prestatiecultuur zijn steeds meer mensen constant op zoek hoe ze op het werk het beste uit zichzelf kunnen halen. Een sport- en prestatiepsycholoog kan je bijstaan in deze zoektocht, door verschillende mentale succesfactoren uit de topsport te vertalen naar de werkvloer.

Wil jij uitblinken in je eigen vakgebied? Vergeet dan niet je mentale vaardigheden te oefenen. Het is niet vaag, maar juist praktisch. Niet ingewikkeld, maar behapbaar.

Niet eindeloos praten, maar aan de slag!