SPORT- EN PRESTATIEPSYCHOLOGIE
Iets voor jou?

Hoe zorg jij ervoor dat je het best presteert op de momenten dat het er écht om gaat?

Tegenwoordig is een psycholoog al lang niet meer alleen maar iemand waar je naartoe gaat als je slecht in je vel zit. Psychologen zijn opgeleid om het gedrag, de gedachten en de emoties van mensen te begrijpen, óók van gezonde mensen. Sport- en prestatiepsychologen zijn gespecialiseerd in mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Mensen die talent hebben, én zich maximaal willen ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld topsporters, dansers of muzikanten, maar geldt ook voor mensen die op andere gebieden onder druk moeten presteren.

Lees hierover ook mijn blog “Daarom ga je naar een sportpsycholoog!”

Onder druk optimaal presteren door inzicht in je gedrag

Door de begeleiding van een sport- en prestatiepsycholoog krijg je meer inzicht in je eigen prestatiegedrag. Je leert wat er allemaal invloed heeft op jouw prestaties en hoe je hier grip op krijgt. Dat kan een verandering in je gedrag zijn, of in hoe je over iets denkt. Hiervoor geldt hetzelfde als werken aan je techniek: oefening baart kunst!

Vier voorbeelden verder uitgelicht

  • Topsporters hebben vaak een perfectionistisch kant. Zolang je dit op de juiste manier gebruikt, kan het je helpen om gedisciplineerd te zijn en vol te gaan voor optimale prestaties. Helaas gaat perfectionisme ook vaak genoeg gepaard met faalangst, en dan werkt het tegen je. In dat geval gaan we werken aan het sturen van je gedachten. Faalangstige gedachten leer je dan om te zetten in helpende gedachten.

Wil jij uitblinken in je eigen vakgebied? Vergeet dan niet je mentale vaardigheden te trainen. Het is niet vaag, maar juist praktisch. Niet ingewikkeld, maar behapbaar. En de begeleiding wordt precies afgestemd op wat jij nodig hebt.