Wanneer ga je naar de sportpsycholoog?

Je hoort steeds vaker dat Nederlandse topsporters hun mentale vaardigheden leren verbeteren met behulp van een mental coach of sportpsycholoog. Denk hierbij aan Wout Weghorst, Ricardo Kishna, Ranomi Kromowidjojo, Kjeld Nuis en Kiki Bertens. Topsport bestaat niet alleen uit de topsporter zelf. Er zit meestal een heel begeleidend team achter en de sportpsycholoog is daar steeds vaker een vast onderdeel van. Toch begrijpen mensen niet altijd waarom een sportpsycholoog kan helpen om prestaties te verbeteren. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat het niet goed gaat met iemand als diegene gesprekken heeft met de sportpsycholoog. Dus hoe zit dat? Wat doe ik als sportpsycholoog precies en hoe kan ik jou helpen?

Een mentale blokkade

Stel dat je tijdens de trainingen regelmatig beter presteert dan tijdens belangrijke wedstrijden. Misschien vind je het moeilijk om je op die momenten te concentreren. Misschien merk je dat je minder lekker in je vel zit door teveel spanning. Of vind je het lastig om om te gaan met de verwachtingen van de mensen om je heen. In die gevallen merk je dus eigenlijk al dat iets je in de weg staat, waardoor het je niet goed lukt om te presteren onder druk. Dit is vaak hoe mensen bij een sportpsycholoog terechtkomen.

De mentale blokkade vóór zijn

Maar natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Elke sporter kan baat hebben bij de ondersteuning van een sportpsycholoog. Ook als je al goed presteert, maar gewoon graag nóg beter wil presteren. Het is heel normaal voor sporters om fysiek te trainen, maar mentale training wordt nog te vaak onderschat. Je kan met de juiste mentale training leren om beter om te gaan met zaken zoals spanning en tegenslag. Je kan leren om duidelijker je doelen te formuleren of je mindset te verbeteren. Ik kan je begeleiden in dit proces zodat jij met zelfvertrouwen kan toewerken naar jouw optimale prestatie. Als je als sporter fysiek, technisch en tactisch traint om sterker te worden, waarom zou het dan op mentaal gebied anders zijn?

Zelfontwikkeling en optimaal presteren

De grootste misvatting is dat een sportpsycholoog een gezondheidszorgpsycholoog is voor sporters. Beide beroepen richten zich op de gedachten, gevoelens, het gedrag en de persoonlijkheid van de mens. Maar er is een duidelijk en groot verschil. De gezondheidspsychologie is meestal probleemgestuurd terwijl de sportpsychologie zich vooral richt op (zelf)ontwikkeling en optimalisatie. Een gz-psycholoog behandelt psychische aandoeningen zoals angststoornissen, eetstoornissen en depressies. Je komt hier dus meestal pas terecht als het niet goed gaat met je (mentale) gezondheid. Je kan een sportpsycholoog juist ook om hulp vragen als het prima met je gaat, maar je jezelf nog meer wilt ontwikkelen. Ik ben er als sport- en prestatiepsycholoog voor om jou als (top)sporter of high-performer te helpen bloeien. Het kan natuurlijk zijn dat je om hulp vraagt vanwege een mentale blokkade, maar over het algemeen werk ik met mentaal gezonde mensen die gewoon een stapje extra willen zetten.

Hoe werkt het?

Als je uit wil blinken in jouw vakgebied, kan het trainen van je mentale vaardigheden niet achterblijven. Wanneer je met mij een individueel traject aangaat, gaan we samen aan de slag om je prestaties te verbeteren. Veelvoorkomende onderwerpen zijn je mindset, spanning reguleren (en op zoek gaan naar de balans tussen spanning en ontspanning), het stellen van doelen, plezier behouden en visualiseren. Het traject is natuurlijk heel persoonlijk en aan de hand van jouw behoeftes kunnen er ook andere onderwerpen aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met tegenslagen of negatieve gedachtes, perfectionisme of het verbeteren van je focus. De begeleiding wordt precies afgestemd op wat jij nodig hebt. In onze gesprekken zal je de onderwerpen én jezelf beter leren kennen. Het is belangrijk dat zowel de werkwijze als de sportpsycholoog bij jou passen. Als je wil weten wat ik voor je kan betekenen en of er mogelijk een klik is, neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend online kennismakingsgesprek.